Veranda bouwen

Een veranda bouwen of verbouwen.

Het is goed om eerst even duidelijk te vermelden wat nou eigelijk wordt bedoeld met een veranda. Vaak worden begrippen als veranda, serre, en erker met elkaar verward en verkeerd gebruikt. De definitie van een veranda is als volgt.

Een veranda is een aanbouw aan een woning, meestal slechts een afdak steunend op houten palen. De vloer kan de bestaande vloer zijn, maar meestal is een houten vloer aanwezig die gelijk met de vloerhoogte binnenshuis doorloopt. De naam vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het Bengaalse woord barandah. Een met glas afgesloten veranda wordt in Nederland een serre genoemd.

Een volledig afgesloten glazen aanbouw aan een woning wordt in Vlaanderen een veranda genoemd. Naast kleinere en eenvoudiger constructies bestaan er ook grote dure exemplaren die allebei dienen als extra leefruimte en binnenshuis een “outdoor-gevoel” oproepen. Varianten in de stijl van een afdak op palen worden in België eerder als overdekte terrassen benoemd. Aanpalend aan Vlaamse veranda’s wordt veelal een open terras of verharding aangelegd waarop dan tuinmeubilair staat om te genieten van de buitenlucht.

Voor het maken van een veranda heeft u vaak een vergunning nodig. U kunt de juiste informatie hierover vinden op de pagina brochures van VROM. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op!