Tiny house

Een tiny house is een volwaardige en primaire woning. De woningen worden bewust gebouwd. Mensen die een tiny house laten bouwen zijn gericht op een eenvoudiger leven met een streven naar een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp van een tiny house is de ruimte slim gebruikt. Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter. Een tiny house is voorzien van de meest innovatieve technologieën en zo mogelijk volledig zelfvoorzienend. De tiny house kan volledig off-grid zijn. De tiny house kan ook mobiel zijn. Beide is echter geen voorwaarde.

Het idee achter de tiny house movement is ontstaan in de Verenigde Staten. In de jaren ’90 van de vorige eeuw ontstaan er in de VS al initiatieven. Sarah Susanka heeft het boek The not so big house geschreven. Na de orkaan Kathrina wordt de vraag naar vervangende woningen echter urgent. Maar ook de financiële crisis zorgt voor meer vraag naar betaalbare woningen. Gemeenten in Nederland doen op dit moment proeven met het inzetten van tiny houses. Dit om de huidige woningtekorten tegen te gaan.

Vergunning tiny house
In veel gevallen is voor een tiny house een omgevingsvergunning nodig. De haalbaarheid van het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een tiny house, kan in overleg met de gemeente worden bepaald. Ook is het aan te raden om met de omgeving in gesprek te gaan en hen te informeren over de plannen.
Een procedure van een omgevingsvergunning kan met een verkorte procedure van acht weken worden doorlopen. Hier kunnen echter uitzonderingen op zijn.