Tiny house

Een tiny house is een volwaardige en primaire woning. De woningen worden bewust gebouwd. Mensen die een tiny house laten bouwen zijn gericht op een eenvoudiger leven met een streven naar een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp van een tiny house is de ruimte slim gebruikt. Een tiny house is maximaal 50 vierkante meter. Een tiny house is voorzien van de meest innovatieve technologieën en zo mogelijk volledig zelfvoorzienend. De tiny house kan volledig off-grid zijn. De tiny house kan ook mobiel zijn. Beide is echter geen voorwaarde.

Het idee achter de tiny house movement is ontstaan in de Verenigde Staten. In de jaren ’90 van de vorige eeuw ontstaan er in de VS al initiatieven. Sarah Susanka heeft het boek The not so big house geschreven. Na de orkaan Kathrina wordt de vraag naar vervangende woningen echter urgent. Maar ook de financiële crisis zorgt voor meer vraag naar betaalbare woningen. Gemeenten in Nederland doen op dit moment proeven met het inzetten van tiny houses. Dit om de huidige woningtekorten tegen te gaan.

Ontspullen voor een tiny house

Van een groot huis naar een klein huis. Dit brengt een uitdaging mee. Je kunt niet alle spullen meenemen die je hebt. Een oplossing daarvoor is ontspullen. Het minimalisme houdt in dat je leeft met de spullen die je gelukkig maken. Overbodige spullen zijn ballast. In principe heeft de mens weinig nodig. De ervaring is belangrijk. Dit is de gedachtegang en voor de tiny house movement erg handig. Dit vanwege de ruimte.

Vergunning tiny house

In veel gevallen is voor een tiny house een omgevingsvergunning nodig. De haalbaarheid van het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een tiny house, kan in overleg met de gemeente worden bepaald. Ook is het aan te raden om met de omgeving in gesprek te gaan en hen te informeren over de plannen.
Een procedure van een omgevingsvergunning kan met een verkorte procedure van acht weken worden doorlopen. Hier kunnen echter uitzonderingen op zijn.

Hypotheek voor een tiny house

Of je een hypotheek kunt krijgen voor een tiny house, kun je het beste vragen aan een bank. In het geval van een tiny house op wielen, zal dit lastig worden. Indien je een tiny house verankerd aan de ondergrond en er registratie in het Basisregistratie Register Personen mogelijk is, zal een hypotheek een minder groot probleem zijn. Er is echter voor zover bekend nog geen speciale tiny house hypotheek.

Materialen tiny house

Het idee achter de tiny house, is dat deze zo duurzaam mogelijk wordt gebouwd. Materialen met een zo laag mogelijke milieubelasting en dus bouwen met veelal natuurlijke materialen. Dit kan met duurzaam hout en een isolatiemateriaal als hennep of vlas. Stro is ook mogelijk, maar voor een tiny house minder gebruikelijk. Dit omdat er meer ruimte nodig is voor het halen van de benodigde isolatiewaarde. Voor de kozijnen is de keuze tussen aluminium of hout weer interessant. Aluminium heeft een hogere milieubelasting, ten opzichte van houten kozijnen. Maar voor een tiny house kan aluminium interessant zijn, vanwege het geringe gewicht.

Wat zijn de kosten van een tiny house

In verhouding met een woning van reguliere of grotere afmeting, zijn de kosten van een tiny house lager. De prijs is daarbij van twee factoren afhankelijk. Dit zijn de prijs van de grond. Daarnaast de prijs van het tiny house zelf. Daarbij is de ervaring dat zelf bouwen ook goed in prijs kan schelen. De kosten van een tiny house lopen uiteen van € 40.000,00 tot € 120.000,00.