Aanbouwen

U wilt uw woon- of werkruimte uitbreiden met een aan- of uitbouw? Een uitbreiding moet voldoen aan de geldende bouwwet- en regelgeving. Daarbij spelen bestemmingsplan en welstandsnota een belangrijke rol. In steeds meer gevallen kunt u volstaan met een melding en is er geen bouwvergunning meer verplicht. Wilt u weten wat u wel en wat u niet kunt doen? Bouwadvies Nederland kan u op verschillende manieren helpen. U vind veel informatie op deze site over de onderwerpen die aan bod kunnen komen wanneer u wilt gaan bouwen.

Verschil tussen aanbouw, uitbouw en bijgebouw.
Het is goed om eerst even duidelijk te vermelden wat nou eigenlijk wordt bedoeld met een aanbouw,
uitbouw of een bijgebouw. Vaak worden deze begrippen met elkaar verward en verkeerd gebruikt.
De verschillen tussen aanbouw, uitbouw en bijgebouw staan vermeld op de pagina aanbouw

aanbouw of bijgebouw

Aan- en uitbouwen

Is uw woning toch een beetje te klein geworden en is een serre dé oplossing? Of wilt u een garage voor uw auto? Als de ruimte er is, waarom zou u deze dan niet benutten? Zulke aan- en uitbouwen kunt u echter niet zomaar bouwen. U zult zich namelijk aan bepaalde regels moeten houden, onder meer om uw veiligheid en die van omwonenden te waarborgen. Maar ook omdat uw uitbreiding moet passen in de omgeving en uw buren er geen last van mogen hebben. In sommige gevallen is daar een bouwvergunning voor nodig, in andere gevallen niet.

Er is een handige brochure beschikbaar waarin u meer leest over de voorwaarden voor bouwvergunningsvrij en bouwvergunningplichtig bouwen van aan- en uitbouwen zoals die per 1 oktober 2010 gelden.

Bijgebouwen

Een schuur of garage in de tuin of een carport om uw auto droog te houden maken het wonen weer een stukje comfortabeler. Dit soort bouwwerken zijn er in vele soorten en maten, waarbij het bij een overkapping (bijvoorbeeld een carport) om een open constructie gaat. Het bouwen ervan kan echter niet zomaar. U zult zich namelijk aan bepaalde regels moeten houden, onder meer om uw veiligheid en die van omwonenden te waarborgen.
Maar ook omdat uw uitbreiding moet passen in de omgeving en uw buren er geen last van mogen hebben. Pas als aan de voorwaarden wordt voldaan mogen ze vergunningvrij worden gerealiseerd.

Er is een handige brochure beschikbaar op deze site waarin u meer leest over de voorwaarden voor bouwvergunningsvrij en bouwvergunningplichtig bouwen van bijgebouwen en overkappingen zoals die per 1 oktober 2010 gelden.