Aardgasvrij wonen

Wonen in een woning die geen aardgas meer gebruikt?

Aardgasvrij wonen of ook wel gasloos wonen is de volgende stap in de energietransitie. De energietransitie naar een duurzamere en zelfvoorzienende samenleving. In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. De huiseigenaren kunnen echter ook flink besparen op de energierekening.  De HR-ketel kan worden vervangen door een alternatief. Zoals een warmtepomp. Of door infrarood panelen. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouw woningen bijna energie neutraal gebouwd worden.

Andere alternatieven voor de fossiele brandstoffen als aardgas zijn er al. Dit is dan geothermie, de warmte uit de bodem. Windenergie uit grote windparken op zee, of windmolens op land. Zonnepanelen en warmtepompen die de energie uit de lucht halen.

Een bestaande woning aardgas vrij maken?

Er is een verscheidenheid aan woningen en appartementen. Dit maakt de energietransitie ook lastiger. Een huis uit de vorige eeuw is minder geschikt dan een huis dat vanaf 2005 is gebouwd. Er zijn een aantal dingen die zullen veranderen wanneer je voor een bestaande woning van het gas af wil. Zo kun je gaan koken met inductie. Een inductiekookplaat is energiezuinig, omdat de kookplaat direct door geleiding de pannen verwarmt. Hierbij gaat dan ook geen energie verloren, ten opzichte van bijvoorbeeld koken op gas. Hierbij verwarmt een gasvlam niet alleen de pannen, maar ook de ruimte. Het voordeel van een inductiekookplaat is dat dit een kleine stap is. Deze stap is direct te zetten. Iedereen kan direct overstappen op een inductiekookplaat. Is daarmee een stukje minder afhankelijk van het gas. Een stap dichterbij aardgasvrij wonen.

Isoleren is de eerste stap naar wonen zonder aardgas

Aardgasvrij wonen kan niet in één keer door een HR-ketel te vervangen voor een warmtepomp. Isoleren is hierin een belangrijke stap. De isolatie dient goed tot zeer goed te zijn. Met een huis goed isoleren, verbruik je minder energie. In een aantal gevallen is goede tot zeer goede isolatie niet goed te realiseren. Ga voor goede isolatie voor het dak. Hierin is veruit de meeste winst te behalen. De benodigde dakisolatie is minimaal 15 cm. Laat jezelf voor een goed advies echter informeren door een adviseur in isolatie.
Alleen spouwmuurisolatie in woningen van voor 1990 is doorgaans niet voldoende. Ook hier is al snel een isolatie benodigd van minimaal 12 cm voor een optimaal resultaat.

aardgasvrij wonen

Aardgasvrij wonen, neem een elektrische kookplaat.

Een inductiekookplaat is de meest zuinige optie van de elektrische kookplaten. Overstappen op elektrisch koken kan altijd op elk moment. Dit is dus een geschikte tussenstap naar aardgasvrij wonen. Een inductiekookplaat is het meest zuinige, omdat deze de plaat de energie direct omzet in warmte in de pan. Er gaat zo min mogelijk energie verloren en is zo dus de meest duurzame optie. Bijkomend voordeel van elektrisch koken met een inductiekookplaat, is dat deze veiliger is. Ook is een inductiekookplaat makkelijk schoon te houden. De kookplaat is vlak.

De CV-ketel er uit bij aardgasvrij wonen.

Allereerst is timing wel belangrijk. Overstappen op een aardgasvrije verwarmingssysteem is pas mogelijk nadat je woning goed tot zeer goed is geïsoleerd. Ook is het zonde om een CV-ketel te vervangen die nog géén vijf jaar oud is. Een woning met een CV-ketel van twaalf tot vijftien jaar oud en goede isolatie, is geschikt voor de stap naar aardgasvrij wonen.
Alternatieven voor een CV-ketel zijn:

  • Een lucht-water warmtepomp
  • Een bodem-warmtepomp
  • Infrarood panelen
  • Pellet CV-ketel
  • Biomassa ketel

Een warmtepomp is duurzaam omdat ze energie uit de lucht, of uit de bodem halen en deze omzetten in warmte. De elektriciteit die daarbij benodigd is, is gering en is makkelijk op te wekken met zonnepanelen of windenergie. Ook met grijze stroom is een warmtepomp echter energiezuiniger.
Het is ook mogelijk om één warmtepomp te delen met meerdere huizen. Bijvoorbeeld bij een appartementengebouw. Het voordeel is dat de kosten te delen zijn.

Een lucht-water warmtepomp en aardgasvrij wonen.

De lucht-water warmtepomp haalt de energie uit de lucht. Deze energie wordt omgezet in warm water voor verwarming en douchewater. Op deze manier is geen gas meer nodig en is aardgasvrij wonen mogelijk. Een lucht-water warmtepomp kan een CV-ketel vervangen. Daarbij dient te woning die aardgasvrij moet worden, goed geïsoleerd te zijn. Ook zal het verwarmingssysteem een lage temperatuursysteem moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld vloerverwarming zijn. Maar ook radiatoren kunnen, indien dit lage temperatuurradiatoren zijn.

Infrarood panelen ter vervanging van CV-ketel en aardgasvrij wonen.

Infraroodpanelen kunnen worden gebruikt als bijverwarming in ruimtes die niet veel worden gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen alleen geschikt als het huis zeer goed geïsoleerd is. In tegenstelling tot de convectiewarmte van conventionele verwarmingssystemen, werken infraroodpanelen met stralingswarmte. Dat betekend dat de warmte direct beschikbaar is. Oppervlaktes worden door de straling opgewarmd. Door gebruik van elektrische infraroodpanelen is het mogelijk om van het gas af te gaan.

ISDE subsidie ontvangen voor aardgasvrij wonen.

De investeringssubsidie duurzame energie is een subsidie voor mensen die een pelletkachel, zonneboiler, biomassaketel of warmtepomp aanschaffen. Met al deze systemen is aardgasvrij wonen mogelijk.De ISDE-regeling is er voor de zakelijke en de particuliere gebruiker. Alles over deze subsidie, kun je terug vinden op de website van RVO. Ook het aanvragen van deze subsidie is hier mogelijk.