Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen

Energie besparen met zonnepanelen is tegenwoordig voor iedereen haalbaar. Je kunt zonnepanelen op je eigen dak leggen. Dit is op dit moment nog de beste investering, indien je daar de mogelijkheden voor hebt. Maar het is ook mogelijk om zonnepanelen op het dak van een ander te laten leggen.

Leg je de zonnepanelen op eigen dak, dan plaats je deze achter de eigen energiemeter. Bij veel energieleveranciers mag je dan ook salderen. Deze salderingsregeling gaat op den duur verdwijnen. Met de huidige salderingsregeling is het zinvol om hooguit je eigen verbruik met zonnepanelen op te wekken. De salderingsregeling houdt in dat je de opgewekte energie in kilowatturen mag verrekenen met de verbruikte kilowatturen.

In 2018 is er geen landelijke subsidie op zonnepanelen kopen. Wel blijft de BTW teruggaaf voor particulieren gehandhaafd. Je kunt dan ook de BTW terug vragen na aanschaf van de zonnepanelen.

De werking van zonnepanelen

De hoeveelheid energie die de zon naar de aarde stuurt, is erg groot. Van de energie die door de zon op de aarde terecht komt in één uur, kan de hele aarde voor een jaar van energie worden voorzien. Het is mogelijk om elektriciteit op te wekken uit zonnepanelen. In de meeste zonnepanelen gebeurd dit met sillicium. De energie die de zon uitstraalt, zorgt ervoor dat elektronen los gemaakt worden. Dit is waarom er spanning ontstaat in het zonnepaneel. Wanneer meerdere zonnepanelen achter elkaar geplaatst worden, kan er een stroom doorheen lopen. Zonnepanelen kunnen ook op een bewolkte dag, stroom opwekken.

Geen vergunning nodig

In principe is geen omgevingsvergunning nodig voor het zonnepanelen kopen. Er is echter een uitzondering voor monumenten en in een beschermd stadsgezicht of beschermd dorpsgezicht. Ook in andere situaties kan vergunning nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld wanneer zonnepanelen niet in hetzelfde vlak als het dak komen te liggen. Je eigen situatie kun je altijd nagaan op Het omgevingsloket, of bij je gemeente.

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen heeft als voordeel dat je direct eigenaar bent van de zonnepanelen. De stroom is direct van jou en je bespaard vanaf de dag dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Een nadeel ten opzichte van zonnepanelen huren, of leasen, is de grote aanschafprijs in een keer. Voor veel mensen is dit niet haalbaar. Mocht je echter spaargeld op de bank hebben staan, dan is het gezien de huidige rentestanden van begin 2018 voordeliger om zonnepanelen aan te schaffen.
Het is ook mogelijk om zonnepanelen te kopen met bijvoorbeeld de duurzaamheidslening. Deze is in veel gemeenten beschikbaar en heeft als voordeel een lage rente en de mogelijkheid tot flexibel aflossen. Op deze manier is het mogelijk om de zonnepanelenlening af te lossen uit de besparing die zonnepanelen opleveren.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak

Of er zonnepanelen op je dak kunnen en hoeveel, is ter indicatie makkelijk zelf uit te zoeken. Er zijn handige tools zoals zonatlas om uit te zoeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Ook geeft zonatlas een goede indicatie van wat een dergelijke investering zou kosten en wat het oplevert.

Met zonnepanelen kies je voor een duurzame oplossing. Je bespaart vervolgens ook nog eens op de energierekening. Wat zonnepanelen voor je opleveren, verschilt echter per situatie.

Wat brengen zonnepanelen op

In Nederland kan een opgesteld vermogen van ca 1000 wP ca 850 kWh elektriciteit opwekken. Dit komt neer op een besparing van ca. € 200,00 per jaar. Wat zonnepanelen opleveren is echter sterk afhankelijk van een aantal factoren:

  – hellingshoek (ook wel de schuinte) van het dak
  – oppervlakte van het dak
  – schaduw en belemmering door bijvoorbeeld bomen

De meest ideale hellingshoek en opstelling voor zonnepanelen in Nederland is 35 graden en gericht op het zuiden. Ook zonnepanelen gericht op het oosten en westen kunnen echter al snel rendabel worden.

Andere factoren zijn:

  – Het rendement van de zonnepanelen. Afhankelijk van het gebruik van verschillende materialen, brengt het ene zonnepaneel meer op dan de andere. Dit wordt uitgedrukt in wattpiek (wP), waarbij wP/m2 (wattpiek per vierkante meter) nog de beste indicatie geeft.
  – Zoninstraling. Een zonnig jaar levert je meer op dan een regenachtig en bewolkt jaar. Echter ook bij bewolking is de zonnepaneel nog rendabel.
  – Zijn de zonnepanelen parallel of in serie geschakeld.
  – Ventileren van de zonnepanelen is belangrijk. Indien de zonnepanelen rondom los staan van het dak, kunnen deze goed ventileren. Indien de zonnepanelen warmer worden, wordt de opbrengst minder.
  1. – Op zich hebben zonnepanelen weinig onderhoud. Het kan echter geen kwaad de zonnepanelen jaarlijks schoon te maken, zodat vuil en andere door de lucht afgegeven stoffen geen belemmering meer zijn.

Hoeveel kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen dalen de laatste jaren. Op dit moment wordt voor een systeem van 10 zonnepanelen van 250 wP ca € 4.500,00. Het is echter afhankelijk van je energieverbruik, hoeveel je met zonnepanelen bespaart. Stem je aantal zonnepanelen af op je energieverbruik. Een investering in zonnepanelen staat dan in principe gelijk aan een rente van 10 tot 12 % en is binnen vijf tot negen jaar terug verdient. Dit is een betere investering dan het gebruik van een spaarrekening.

Laten we 10 zonnepanelen nemen. Voor €4.400 heb je 10 zonnepanelen, met installatie inbegrepen. Door bepaalde regelingen kan je de btw terugkrijgen, wat je nog eens €750 scheelt. Met deze 10 panelen wek je gemiddeld 2.360 kWh. Voor die hoeveelheid stroom betaal je toch al gauw €470 aan je traditionele energiebedrijf. Dit bedrag spaar je dus elk jaar weer uit, waardoor de zonnepanelen zichzelf in iets meer dan 7 jaar terugbetalen.

Onderhoud van zonnepanelen

En hoe zit dat met onderhoud? Nou, dat valt enorm mee. Daarom zijn zonnepanelen zo ideaal! Een enkele keer per jaar kan je een specialist inhuren, wat ongeveer €150 kost. De panelen gaan ongeveer 25 jaar mee, maar de omvormer maar 10 jaar. Deze zal je dus een keer moeten vervangen, wat ongeveer €1000 exclusief installatie kost. Maar naast het vervangen van de omvormer is bijna geen onderhoud nodig. Eens per jaar is voldoende, naast het gebruikelijke schoonmaken van de panelen.

Installateurs monteren zonnepanelen op een dak.

Zonnepanelen schoonmaken

Het schoonmaken van je zonnepanelen hoeft maar 3 keer per jaar te gebeuren. Wanneer de zon niet te hard schijnt, kan je met wat warm water en een speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons de panelen schoonmaken. Gebruik daarbij geen schuurspons of andere schurende middelen, dit zal de panelen beschadigen! Als aanvulling kan je meerdere keren per jaar kijken of er klodders vogelpoep op de panelen ligt. Dit kan je met de tuinslang dan voorzichtig wegspoelen.

Zonnepanelen in de winter

Aangezien zonnepanelen het van de zon moeten hebben, zijn ze niet op hun productiefst in de wintermaanden. Over een jaar genomen wekken zonnepanelen ongeveer 30% van de totale opbrengst op in de periode van oktober tot maart. De echte wintermaanden, januari en februari, zijn goed voor slechts 3% van de totale opbrengst. Kortom, de zonnepanelen produceren dus vooral in de zomermaanden. En daar moet je het dus echt van hebben.

Zonnepanelen op andermans dak; de postcoderoosregeling

Op sommige daken is het zinloos om zonnepanelen te leggen. Zoals op een dak met riet, een dak van een monumentaal pand. Of in het geval zonnepanelen niet voldoende opbrengen om het rendabel te maken. Er is een regeling die Regeling Verlaagd Tarief heet. Ook wel de postcoderoosregeling genoemd. Met deze regeling is het mogelijk om te investeren in een project met zonnepanelen, maar ook windmolens in de buurt. Met de postcoderoosregeling wek je samen met andere mensen in de omgeving in een zonneproject energie op. De deelnemers in dit project ontvangen een vrijstelling op de energiebelasting voor de duur van 15 jaar. Zonnepanelen hoeven hierbij dus niet op eigen dak geïnstalleerd te worden, maar mogen op een dak of stuk land in de buurt worden geplaatst. Voorwaarde om deel te nemen aan een zonnepaneel project met een postcoderoosregeling, is dat je een kleinverbruikersaansluiting hebt van maximaal 3 x 80 ampère.

Een postcoderoos is daarbij het gebied waarbinnen vier bepaalde cijfers van een bepaalde postcode van toepassing zijn, inclusief de gebieden met vier cijfers daar omheen.

Hoe werkt het salderen, met zonnepanelen?

Met zonnepanelen wek je eigen stroom op. Deze stroom wordt overdag opgewekt. Als de zon schijnt. ‘s-nachts en op regenachtige dagen is er minder tot geen opbrengst. Het energieverbruik van je woning gaat dan echter door. Dit is de elektriciteit die door een energiebedrijf wordt geleverd.

De salderingsregeling wordt zo dat de energie die door je zonnepanelen wordt geleverd, wordt verrekend met de energie die je verbruikt. Van de energie die je verbruikt, wordt dus de energie die je levert afgetrokken. Je betaald het verschil. Lever je meer elektriciteit dan je verbruikt, krijg je over het verschil over het algemeen een vergoeding. Deze is echter lager dan het tarief dat je kunt salderen.

Voor zonnepanelen komt er vanaf 2020 een nieuwe regeling. De salderingsregeling vervalt dan. Het is nog niet duidelijk wat voor regeling er in de plaats komt.

Dummypanelen

Wanneer het plaatsen van zonnepanelen een onrustig beeld zou geven, kun je overwegen om dummypanelen te plaatsen. Dit zijn panelen die er uit zien als zonnepanelen. Deze dummypaneel levert echter geen stroom. Rondom de schoorsteen, dakkapellen en kanalen kunnen deze dummypanelen geplaatst worden. Zo ontstaat een rustiger beeld op het dak.