Vanaf 2026 warmtepomp verplicht

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 een warmtepomp verplicht is. Dit bij vervanging van de CV. Het moet minimaal gaan om een hybride warmtepomp, maar een alternatief als een elektrische warmtepomp of een warmtenet is ook mogelijk. 

Er kan veel aardgas worden bespaard door over te stappen. Daarmee kan ook de energierekening omlaag. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp, waarbij de CV-ketel op koude dagen bijspringt. Dit geeft al een forse besparing. In goed geïsoleerde woningen is ook een volledig elektrische warmtepomp mogelijk. Deze gebruikt géén aardgas

isoleren woning
isoleren woning

Monteurs warmtepompen

Voor de energietransitie zijn veel monteurs nodig. Er zijn afspraken gemaakt met de brancheverenigingen om meer monteurs op te leiden. Zo kan men er voor zorgen dat er afdoende capaciteit is. In 2026 als de warmtepomp verplicht is. In elke regio moet een opleidingscentrum komen. Ook komen er meer trainingsfaciliteiten. Opleidingen worden geschikt gemaakt voor zij-instromers.

Montagetijd korter

De montagetijd kan korter, volgens het kabinet. De hybride warmtepompen dienen hiervoor uniformer te worden. Zo kunnen de apparaten ook goedkoper worden. Ze zijn dan makkelijker te installeren.

Subsidies voor hybride warmtepomp verplicht

Om woningeigenaren te stimuleren blijven er subsidies tot 2030 beschikbaar. Het gaat dan om 150 miljoen per jaar.