Kozijnen vervangen

Wanneer de staat van je huidige kozijnen zodanig zijn, dat ze niet meer te repareren zijn. Of het schilderwerk komt vaker terug dan je lief is, dan kies je ervoor om je kozijnen te vervangen. Omdat je tussen alle bomen van bedrijven in kozijnen het bos niet meer ziet, levert Bouwadvies Nederland graag een overzicht met tips waar je op kunt letten. De functie van een kozijn en het daarin geplaatste glas, eventueel in een raam is het beschermen van het klimaat binnen in huis tegen het buitenklimaat. Het kozijn heeft daarbij als belangrijke functie de doorlaat van het daglicht. In mindere mate kan het kozijn een functie hebben in het verversen van de lucht van het klimaat binnen. Bijvoorbeeld doordat het is uitgevoerd met een te openen raam met ventilatie-stand, of een ventilatierooster boven het kozijn of in het kozijn boven het glas.

houten kozijn met schuine negge
houten kozijn met schuine negge

Wanneer je kozijnen vervangen

Er zijn verschillende redenen om je kozijnen te vervangen.

  • Over het algemeen is een houten kozijn bij houtrot moeilijk tot niet meer bruikbaar. Je kunt het kozijn dan blijven schilderen, de verf zal blijven afbladeren en het kozijn wordt alleen verder aangetast.
  • In oude kozijnen is nog enkel glas aanwezig. In veel gevallen is het moeilijk om een  kozijn aan te passen naar een kozijn dat geschikt is voor dubbel, of triple glas.
  • Inbraak is vervelend, maar hierdoor kun je toe zijn aan het vervangen van je kozijnen. Dit vanwege de aangerichte schade aan het kozijn.
  • Oude types kunststof en aluminium kozijnen kunnen kleuren en verweren. Nieuwe technieken zorgen voor een betere behandeling en weinig verweren van het oppervlak van deze materialen.
  • Beschadiging kan optreden bij kunststof, aluminium of stalen kozijnen. In sommige gevallen is deze beschadiging in de vorm van scheuren, barsten of krassen niet meer te repareren.

Kozijnen vervangen door hout

Je kunt je kozijnen vervangen door hout. Hout geeft een natuurlijke uitstraling. Je woning behoud daarmee haar esthetische en architectonische waarde, wanneer houten kozijnen in de oorspronkelijke architectuur ook van toepassing waren.

Houten kozijnen

Houten kozijnen geven een authentieke en elegante uitstraling aan een woning. Een houten kozijn wordt doorgaans van hardhout gemaakt. Met houten kozijnen wordt de klassieke uitstraling van een woning behouden. Hardhout is mits onder FSC keurmerk verkregen, het meest duurzame materiaal om een kozijn van te maken. Relatief is een kozijn van hout echter het minst isolerend in vergelijking met andere materialen. Ander van voordeel van hardhout, is dat het makkelijk te schilderen is. Dit is ook een nadeel, want houten kozijnen hebben regelmatig onderhoudt en geschilderd te worden.
Voor de opbouw van de prijs van een offerte voor houten kozijnen, zijn een aantal aspecten van belang. Dit zijn de kosten aan materiaal, de kosten aan montage en steigerbouw. Ook de sloop en kosten van afvoer en eventuele reiskosten tellen mee. In overleg, is de sloop en/of de afvoer van de kozijnen zelf te doen.
Hou ook rekening met de afwerking van de houten kozijnen. Mogelijk moeten raamdorpels vervangen worden en is het handig om dit mee te nemen. Ook de binnenzijde is van belang.

Kunststof kozijnen

Een kunststof kozijn heeft een langere levensduur dan hout. Daarbij kan zo’n kozijn wel 40 jaar mee gaan. Een kunststof kozijn  heeft weinig onderhoud nodig. Ook zijn de kunststof kozijnen goed isolerend en zijn meer tegen inbraak bestand dan sommige houten kozijnen. Het nadeel van kunststof kozijnen, is dat deze lastiger te schilderen zijn en dat deze lastig te bewerken zijn. Koop kozijnen alleen bij een aangesloten bedrijf bij het VKG.