Kozijnen vervangen

Wanneer de staat van uw huidige kozijnen zodanig zijn, dat ze niet meer te repareren zijn. Of het schilderwerk komt vaker terug dan u lief is, dan kiest u ervoor om uw kozijnen te vervangen. Omdat u tussen alle bomen van kozijnbedrijven het bos niet meer ziet, levert Bouwadvies Nederland graag een overzicht met tips waar u op kunt letten. De functie van een kozijn en het daarin geplaatste glas, eventueel in een raam is het beschermen van het klimaat binnen in huis tegen het buitenklimaat. Het kozijn heeft daarbij als belangrijke functie het doorlaten van het daglicht. In mindere mate kan het kozijn een verversingsfunctie hebben voor de lucht van het binnenklimaat. Bijvoorbeeld doordat het is uitgevoerd met een te openen raam met ventilatie-stand, of een ventilatierooster boven het kozijn of in het kozijn boven het glas.

houten kozijn met schuine negge
houten kozijn met schuine negge

Wanneer uw kozijnen vervangen

Er zijn verschillende redenen om uw kozijnen te vervangen.

  • Over het algemeen is een houten kozijn bij houtrot moeilijk tot niet meer redelijk bruikbaar. U kunt het kozijn dan blijven schilderen, de verf zal blijven afbladeren en het kozijn wordt alleen verder aangetast.
  • In oudere kozijnen is nog enkel glas aanwezig. In veel gevallen is het moeilijk om een dergelijk kozijn aan te passen naar een kozijn dat geschikt is voor dubbel, of triple glas.
  • Inbraak is vervelend, maar hierdoor kunt u toe zijn aan het vervangen van uw kozijnen. Dit vanwege de aangerichte schade aan het kozijn.
  • Oudere types kunststof en aluminium kozijnen kunnen verkleuren en verweren. Nieuwere technieken zorgen voor een betere behandeling en weinig verweren van het oppervlakte van deze materialen.
  • Beschadigingen kunnen optreden bij kunststof, aluminium of stalen kozijnen. In sommige gevallen zijn deze beschadigingen in de vorm van scheuren, barsten of krassen niet meer te repareren.

Kozijnen vervangen door hout

U kunt uw kozijnen vervangen door hout. Hout geeft een natuurlijke uitstraling. Uw woning behoud daarmee haar esthetische en architectonische waarde, wanneer houten kozijnen in de oorspronkelijke architectuur ook van toepassing waren.

Houten kozijnen

Houten kozijnen geven een authentieke en elegante uitstraling aan een woning. Houten kozijnen worden doorgaans van hardhout gemaakt. Met houten kozijnen wordt de klassieke uitstraling van een woning behouden. Hardhout is mits onder FSC keurmerk verkregen, het meest duurzame materiaal om een kozijn van te maken. Relatief is een kozijn van hout echter het minst isolerend in vergelijking met andere materialen. Ander van voordeel van hardhout, is dat het makkelijk te schilderen is. Dit is ook een nadeel, want houten kozijnen dienen regelmatig onderhouden en geschilderd te worden.
De prijsopbouw van een offerte voor houten kozijnen, zijn van een aantal aspecten afhankelijk. Dit zijn de materiaalkosten, de montagekosten inclusief steigerbouw, de sloop en afvoerkosten en eventuele reiskosten. In overleg, is de sloop en/of de afvoer van de kozijnen zelf te doen.
Hou ook rekening met de afwerking van de houten kozijnen. Mogelijk moeten raamdorpels vervangen worden en is het handig om dit mee te nemen. Ook de binnenzijde is van belang.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een langere levensduur dan hout. Kunststof kozijnen kunnen wel 40 jaar mee gaan. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarme kozijnen. Ook zijn de kunststof kozijnen goed isolerend en hebben een betere inbraakwerendheid dan sommige houten kozijnen. Het nadeel van kunststof kozijnen, is dat deze lastiger te schilderen zijn en dat deze lastig te bewerken zijn.