Dakterras aanleggen

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

Dakterras

Vraag vrijblijvend en zonder kosten, direct meerdere offertes aan. Voor een goede vergelijking onderling is het verstandig om tussen de 2 en maximaal 4 offertes te hebben.

In een dichtbevolkt land als Nederland is een dakterras een ideale optie om ondanks het ontbreken van een tuin of zonlicht, toch buiten te kunnen zitten. Voordat u een dakterras laat aanleggen, zijn er wel een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Wilt u een dakterras aanleggen, onderzoekt u vooraf of dit mogelijk is bij de gemeente.

Wilt u een dakterras aanleggen? Handig overzicht van de stappen.

Er komt aardig wat bij kijken als u een dakterras wilt aanleggen. In alle gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het aanleggen van het dakterras en het maken van de dakopbouw. Onderzoek bij de gemeente is dus nodig of het door u gewenste ontwerp wel mogelijk is.

 • ontwerp dakterras
 • vergunning dakterras aanleggen
 • keuze materialen, zoals hekwerk, vloer, trap, daktoegang
 • inrichten dakterras

Constructie dakterras

Het is niet zo dat een dakterras zomaar op ieder plat dak kan worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. In het kort komt de norm er op neer dat een dakterras 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen. Sommige daken zijn daar niet op gemaakt. In dat geval kan een hulpconstructie op de bouwmuren van staal bovenop het dak zorgen voor de sterkte en draagkracht van het dakterras.

Toegang tot het dakterras

De toegang tot het dakterras kan op verschillende manieren worden voorzien:

 • dakluik
 • raam
 • deur
 • dakhuis met toegang

Dit laatste is echter afhankelijk van de eisen die een gemeente stelt. In sommige gevallen is een dakhuis niet toegestaan. In veel gevallen stelt het welstandsbeleid van de gemeente eisen aan de transparantie van een dakhuis als toegang. Deze dient dan voor minimaal 60 % uit glas te bestaan.
Met een dergelijk dakhuis heeft u naast ruimte voor een droge trapopgang, ruimte voor opslag van tuinmeubels en andere toebehoren voor het dakterras. Ook is het mogelijk om een klein keukenblokje te plaatsen.

Dakterras aanleggen, hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Dakterras aanleggen, hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Gaat u een dakterras aanleggen en een toegang middels een dakluik realiseren, dan zijn hierin meerdere opties. Dakluiken zijn elektrisch uit te voeren, waardoor u niet zwaar hoeft te tillen om het dakluik open of dicht te doen. Ook kan een dakluik worden voorzien een trapleuning.

De opgang of trap naar het dakterras

Om bij het dakterras te komen, is in veel gevallen een opgang/trap nodig. Deze kan op verschillende manier worden gerealiseerd. Afhankelijk ook van de toegang tot het dakterras. Een permanente optie zou een vaste trap kunnen zijn. Meest optimaal is dan een trap te realiseren boven een al bestaande trap. Deze neemt minder ruimte in dan een trap naar het dakterras op een andere plek. Dit is echter niet altijd mogelijk.
Ook een vlisotrap is mogelijk als toegang tot een dakterras. Het is maar welk comfort belangrijk is.

Hekwerk

Het hekwerk is een belangrijk onderdeel van een dakterras. Het geeft u het gevoel van veiligheid, doordat u niet zomaar van het dak af kan vallen. Hekwerken voor het aanleggen van een dakterras kunnen worden uitgevoerd in verschillende materialen. Het is aan te raden om te gaan voor een duurzaam materiaal, zodat het voor u weinig onderhoud heeft.
Balkon hekwerken kunnen worden opgebouwd uit staal, hout, of aluminium. Tegen roest kunt u de metalen hekwerken zoals staal of aluminium laten behandelen. Door bijvoorbeeld te laten anodiseren, thermisch verzinken of poedercoaten. De uitvoering van een hekwerk kan in verschillende vormen, zoals spijlen, strips of lamellen. Ook is invulling met gehard of gelaagd glas mogelijk.

Onderzoek archief

Om goed voorbereid te zijn op het aanleggen van een dakterras, is een archiefonderzoek raadzaam. Dit kunt u zelf doen door alle documenten die beschikbaar zijn bij uw gemeente op te vragen. Veelal kunt u op de gemeentelijke website terecht voor informatie over deze handeling. In sommige gemeenten is een archief niet meer aanwezig, vanwege brand of verwoesting.

Omgevingsvergunning dakterras

Vrijwel in alle gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig wilt u een dakterras aanleggen. Vooraf kunt u bij de gemeente navraag doen of een vergunning voor een dakterras kans van slagen heeft. Er zijn bouwtekeningen voor het dakterras benodigd. Voor het aanvragen van de vergunning voor een dakterras heeft u het volgende nodig:

 • bouwkundige plattegronden van alle verdiepingen van de woning inclusief de dakverdieping(en)
 • bouwkundige doorsnede van de woning
 • vooraanzicht van de woning
 • achteraanzicht van de woning
 • overzichtstekeningen van de constructie
 • berekening van de onderliggende constructie
 • detailtekeningen van het hekwerk
 • berekening van de constructie van het hekwerk
 • foto’s van de omliggende bebouwing van de woning en van de woning zelf

Wilt u de aanvraag van de omgevingsvergunning laten verzorgen door Bouwadvies Nederland.

 

Kosten omgevingsvergunning dakterras

De kosten voor een omgevingsvergunning dakterras bestaan uit de kosten voor het opstellen van de tekeningen, berekeningen en dergelijke voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Daarnaast berekent de gemeente leges voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Deze leges verschillen per gemeente en kunt u terugvinden in de legesverordening van de gemeente. De leges zijn afhankelijk van de procedure die doorlopen dient te worden. Indien voor de aanleg van de dakterras een bestemmingsplanwijziging doorlopen moet worden, dan zijn de leges hoger.

Renoparts

Aanvraag omgevingsvergunning door Bouwadvies Nederland

Het is mogelijk dat wij voor u de aanvraag omgevingsvergunning uitvoeren. Het volgende is daarvoor nodig:

– 1x overleg en inmeten t.b.v. de aanvraag omgevingsvergunning bij u thuis of op locatie, inclusief reiskosten (voor de Waddeneilanden vragen wij een extra vergoeding in de reiskosten)
– bouwkundig tekenwerk bestaand en nieuw, plattegronden, gevels, doorsnede schaal 1:100
– principedetails schaal 1:5 hekwerk
– constructieve berekening bestaand dak/ aan te leggen hulpconstructie zwevend bestaand uit stalen liggers
– constructieve berekening hekwerk
– indienen vergunning en behandelen vragen en opmerkingen gemeente naar aanleiding van indienen vergunning

Aandachtspunten:

– vooraf overleg met de gemeente uitgesloten, het is aan te raden dat u navraag doet of en hoe een dakterras mogelijk is
– mogelijk heeft u of de gemeente bouwtekeningen van de bestaande situatie in het bezit, deze zijn handig voor het opstellen van de vergunningstukken
– leges voor behandeling van de vergunning bij de gemeente zijn uitgesloten
– dakhuis, daktoegang en trap zijn inbegrepen in deze bestelling

Zelf een dakterras aanleggen

Bent u zelf handig genoeg om uw dakterras te maken, maar wilt u graag een overzicht van de stappen die worden doorlopen. Hierbij een handig lijstje met punten waaraan u moet denken. Controleer vooral de bestaande constructie op draagkracht. Dit kan door een constructieberekening te maken van de balklaag. Let er daarbij op dat u niet een berekening maakt van hoeveel gewicht de balklaag kan dragen, maar u maakt een berekening van de aan te leggen dakterras met bijbehorende norm van 250 kg per vierkante meter. Mocht u verder voor het aanleggen van het dakterras geen bevestigingen in de bestaande dakconstructie aan willen brengen, hou dan rekening met voldoende ballast om opwaaien van de nieuwe dakterras vloer en hekwerk tegen te gaan.

 • Controleer de bestaande dakbedekking, wanneer is deze voor het laatst vervangen?  Controleer op zwakke plekken en scheurtjes. Laat eventueel vervangen in combinatie met het aanbrengen van bevestigingen aan de bestaande constructie.
 • Verzorg de aanvraag van de omgevingsvergunning, na overleg met de gemeente over wat de mogelijkheden zijn. Veelal staat in de welstandsnota al standaard opgenomen of en in welke vorm een dakterras mogelijk is.
 • Na afgifte van de vergunning kunt u beginnen met het dakterras aanleggen. Houdt u er rekening mee dat u de gemeente op de hoogte moet stellen voordat u start met de werkzaamheden van de aanleg van uw dakterras.
 • Begint u met de toegang tot het dakterras. Afhankelijk van hoe u dit heeft opgenomen in de bouwvergunning. Een toegang kunt u realiseren door het plaatsen van een dakluik, een deurkozijn t.p.v. gevel, of een dakopbouw.
 • Indien u bij de controle van de bestaande dakconstructie tot de conclusie kwam dat deze niet sterk genoeg is om een dakterras te dragen, dan brengt u een zwevende constructie aan. Dit is een constructie van stalen liggers die op de bouwmuren liggen. Hiertussen brengt u houten liggers als balklaag aan. Deze balklaag gebruikt u vervolgens om de vloer van het dakterras aan te bevestigen. Let op dat u alle materialen behandeld tegen weersinvloeden.
 • Mocht u de vloer van het dakterras direct op de bestaande dakconstructie kunnen leggen, zorgt u er dan voor dat u de vloer op een aantal punten bevestigd aan de dakconstructie en de bevestiging daarna weer waterdicht maakt. U kunt de vloer van het dakterras ook op de bestaande dakconstructie leggen. Houdt u dan rekening met voldoende ballast tegen het opwaaien van de vloer van het dakterras.
 • Het hekwerk kunt u bevestigen aan de bestaande dakconstructie, of aan de nieuw geplaatste ondervloer.