Tiny house op wielen en tussen de schapen

Hoe is het om een tiny house te wonen?

Elke Rabé woont in een tiny house: een huisje van slechts zestien vierkante meter middenin een schapenweide in het Utrechtse Westbroek. Tiny house op wielen en tussen de schapen. Zonnepanelen, een composttoilet en een grote regenton maken haar woning volledig zelfvoorzienend. “Het bevalt ontzettend goed. Mijn ruimte is voor mijn gevoel niet kleiner maar juist groter geworden.”

 

 

Onnodige spullen

Elke besloot haar eigen tiny house te bouwen nadat ze een periode in Frankrijk had gewoond. Daar leefde ze minimalistisch: ze nam alleen de broodnodige spullen mee van huis. De rest van haar inboedel sloeg ze op in een garagebox. Tijdens haar verblijf over de grens miste ze haar eigendommen geen seconde. Elke: “Ik werd zelfs een beetje onpasselijk als ik voor de opslag stond. Ik vroeg me af wat ik toch met al die spullen moest en of het ook anders kon.”

 

Precies goed

Minder ruimte leek haar dé oplossing en ze besloot haar eigen tiny house te ontwerpen. Het casco liet ze bouwen door een aannemer. De rest deed ze zelf. “Ik had precies in mijn hoofd hoe ik het wilde en zo is het ook geworden. Elke vind het heerlijk om zelf een huis te hebben gebouwd. Als ik binnen ben dan klopt het precies. Ik kan er alles doen wat ik wil en heb veel minder om me zorgen over te maken. Bovendien koop ik nooit meer iets nieuws, want ik kan het toch niet kwijt.”

 

Upcyclen en composttoilet

Het huisje is gemaakt van duurzame materialen en volledig zelfvoorzienend. De wanden bestaan uit mill(?)-panelen die lang meegaan en een hoge isolatiewaarde hebben. Het interieur is gemaakt van geüpcyclede materialen (afvalhout, resten verf ed.) en oude spullen die ze al had. Op het dak liggen zonnepanelen die zorgen voor elektriciteit en warm water via een boiler. Er is een composttoilet met een helofytenfilter (zuiverende plantjes), schoon water haalt ze uit een grote regenton met filters, een oude weiton fungeert als badkuip en koken doet ze op gas.

 

Locatie zoeken  voor Tiny house op wielen en tussen de schapen

Het tiny house van Elke staat op een prachtige locatie, middenin een schapenweide van een welwillende boer. Het vinden van een geschikte locatie was echter ingewikkeld. “De Nederlandse wetgever weet nog niet goed wat hij met tiny houses aan moet. Het zijn geen recreatiewoningen, maar ze staan vaak wel op wielen.” Elke adviseert mensen die op zoek zijn naar een locatie om de website www.tinyhousenederland.nl te bezoeken voor informatie over mogelijkheden binnen de bestaande wetgeving en om in gesprek te gaan met hun gemeente.

Ideaal

Wonen in een tiny house is vast niet voor iedereen weggelegd, maar voor Elke is het dé manier om gelukkig te zijn. “In mijn geval is dit het ideaal”, zegt ze vastberaden. “Afgelopen winter heb ik ook weleens gebaald hoor”, zegt ze oprecht. “Het heeft een paar keer flink gestormd waardoor ik dagen achter elkaar binnen moest blijven. Maar ik probeer op zulke momenten altijd iets te bedenken waardoor ik de lol er weer van inzie en dat lukt tot nu toe prima. Ik zou nooit meer in een ‘normaal’ huis willen wonen.”