Nieuwbouwwoning vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij

Iedere woning waarvoor vanaf 1 juli 2018 een omgevingsvergunning wordt ingediend, dient aardgasvrij te zijn. Nieuwbouwwoning vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij. Er kan alleen van de wet worden afgeweken in bepaalde gevallen. Wanneer bijvoorbeeld aardgasvrij wonen technisch onmogelijk is. Wanneer de maatschappelijke kosten te hoog zijn, of wanneer door aardgasvrij bouwen een energieplan negatief wordt beïnvloed.
Een uitzondering moet echter wel goed onderbouwd zijn.
Belangenvereniging Neprom van de projectontwikkelaars geeft aan dat het verbod op bouwen van een woning met aardgas te vroeg komt en duid op paniekvoetbal. Projecten die nu op de tekentafel liggen, vertraagd worden en gemoeid gaan met grote aanpassingen. Dit zal altijd het geval zijn, of het nu gaat om een verbod dat nu in juli 2018 in gaat, of een verbod dat in 2020 in gaat. Nieuwbouwwoning vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij. Wanneer een huis verkocht wordt met een aardgasaansluiting, komt het probleem bij de nieuwe eigenaar te liggen.
Bijkomend voordeel is dat de installateurs nu aan de slag moeten met warmtepompen en systemen waar ze eerder nog niet snel mee aan de slag gingen. De warmtepomp wordt een gemeengoed. Neemt niet weg dat er nog wel een aantal hobbels genomen dienen te worden.
Ook benieuwd naar aardgasvrij wonen?