Dakterras maken

In veel steden staan woningen zonder tuin. Om toch buiten te kunnen zitten, kun je een dakterras maken, mits de vorm van het dak en de regelgeving dit toe laat.

Bouwkundig is het mogelijk om op ieder plat dak een dakterras te maken. Wat er voor een dakterras nodig is, is een bouwvergunning. Daarnaast moet het dak sterk genoeg zijn. Mocht het dak zelf niet sterk genoeg zijn, kan met een hulpconstructie over het dak heen alsnog een terras worden aangelegd.

De keuze voor het materiaal, is een belangrijke keuze. Een dakterras ligt volop bloot aan de weersomstandigheden en de materialen zijn daarmee gevoelig. Met onderhoudsarme materialen, ga je slijtage door regen, wind en zon tegen en kun je langer genieten van je dakterras.

dakterras
dakterras in moderne stijl

Voor het hekwerk zijn verschillende materialen mogelijk, te weten staal, aluminium of hout. Ook glazen balkonhekken zijn mogelijk. Het hekwerk dient te voldoen aan het bouwbesluit, wat betekend dat er een maximale afstand moet zijn tussen de spijlen en dat het hekwerk geen opstapmogelijkheden heeft. Naast dat de materiaalkeuze uw eigen keuze is, kan ook het welstandsbeleid van de gemeente wat te zeggen hebben over de uitstraling van een hekwerk.