Dakkapel, en dakserre bouwen

Nieuwe dakkapel ?

Of bent u beter geholpen met een dakserre, een aangekapte dakkapel, de dakopbouw of gewoon een dakraam? Veel mensen weten niet precies wat de mogelijkheden zijn. Als mensen ons vragen om een dakkapel, dan vragen wij toch altijd maar even door. Heeft u een probleem met ruimte en daglicht op zolder? Dan is de traditionele dakkapel slechts 1 van de vele oplossingen. Er zijn veel mogelijkheden en kant-en-klare producten op de markt maar niet alles mag zomaar op uw dak worden geplaatst! Het komt regelmatig voor dat de vers geplaatste dakkapel toch weer afgebroken moet worden omdat men niet goed geinformeerd is door de leverancier of aannemer die de dakkapel leverde.

Dakkapellen: wanneer bouwvergunningsvrij, wanneer een bouwvergunning nodig?

Regelmatig vinden er discussies plaats over de voorwaarden en regels met betrekking tot het plaatsen van dakkapellen. En heel vaak gaat het fout omdat de wetten en regels verkeerd worden begrepen. Bouwadvies Brabant verteld u snel en eenvoudig wat u wel en wat u niet mag plaatsen. De regels worden deels bepaald door het ministerie van VROM en deels door de gemeenten die lokale welstandsnota’s hebben opgesteld.

Er is een handige brochure beschikbaar op deze site waarin u meer leest over de voorwaarden voor
bouwvergunningsvrij en bouwvergunningplichtig bouwen van dakkapellen zoals die per 1 januari 2003 gelden.
Klik op hetbovengenoemde woord dakkapellen om debrochure te lezen en desgewenst te downloaden.

Wat kost een dakkapel?

Wij krijgen vaak de vraag “wat kost een dakkapel”. Als we even doorvragen dan blijkt de vraag te moeten zijn: “wat kost de totale verbouwing van de zolder inclusief de dakkapel?”

Men realiseert zich niet dat in sommige gevallen de kosten van een totale zolder- en dakverbouwing meer dan het dubbele kunnen zijn van de kosten van de dakkapel zelf! Kijk dus uit vooraannemers en dakkapel leveranciers die een te rooskleurig kostenplaatje voorschotelen. Vaak worden de stelposten voor het “aanpassen” van de dakconstructie, de dakafwerking en de afwerking van de zolder veel te laag ingeschat. U zult dan achteraf een flinke meerwerkfactuur ontvangen!

Een dakkapel plaatsen betekend bijna altijd “flinke verbouwing zolder”.

Indicatie kosten plaatsing van een dakkapel

Binnenkort zullen we op deze pagina een veel voorkomend voorbeeldproject plaatsen waarbij we laten zien wat de totale bouwkosten en advieskosten waren.

Voor nu kunt u de volgende richtlijnen hanteren.

Plaatsen dakkapel

(zonder verbouwing zolder).

Eenvoudige kleine kunststof dakkapel: € 4.500,- incl.btw.
Deze dakkapel is ongeveer 2,5 meter breed. De dakkapel wordt grotendeels geprefabriceerd in een fabriek en in grote delen op het dak opgebouwd. De dakkapel heeft kunststof kozijnen en aan de buitenzijde een onderhoudsvrije trespa afwerking. Het betreft hier de kosten voor het leveren en plaatsen van de dakkapel, het aansluiten van de dakkapel op de bestaande dakconstructie, en het afwerken van de binnenzijde van de dakkapel.

Grote kunststof dakkapel: € 7.000,- incl.btw.
Deze dakkapel is ongeveer 5 meter breed. De dakkapel wordt grotendeels geprefabriceerd in een fabriek en in grote delen op het dak opgebouwd. De dakkapel heeft kunststof kozijnen en aan de buitenzijde een onderhoudsvrije trespa afwerking.. Het betreft hier de kosten voor het leveren en plaatsen van de dakkapel, het aansluiten van de dakkapel op de bestaande dakconstructie, en het afwerken van de binnenzijde van de dakkapel.

Plaatsen dakkapel EN verbouwing zolder

Grote kunststof dakkapel en verbouwing zolder: € 20.000,- incl.btw.
Deze dakkapel is ongeveer 5 meter breed, opgebouwd zoals hierboven omschreven. Het betreft hier de kosten voor het leveren en plaatsen van de dakkapel, het aansluiten van de dakkapel op de bestaande dakconstructie, en het afwerken van de binnenzijde van de dakkapel. Daarnaast wordt de binnenzijde van het dak volledig opnieuw afgewerkt (mogelijk geisoleerd) en worden de bestaande wanden voorzien van nieuw stucwerk. Tevens wordt er nieuwe wand geplaatst om zo de zolder te splitsen in 2 kamers. En wordt de zoldervloer voorzien van een nieuwe houten vloer.

Grote traditionele dakkapel en verbouwing zolder: € 30.000,- incl.btw
Het betreft hier de kosten voor het leveren, plaatsen, en het aan de buitenzijde afwerken en aansluiten op de bestaande dakconstructie van een traditionele dakkapel. Een traditionele dakkapel wordt niet in de fabriek gemaakt, maar geheel op maat op het dak van uw woning in elkaar gezet. De dakkapel heeft houten kozijnen en een houten afwerking. Daarnaast wordt de binnenzijde van het dak volledig opnieuw afgewerkt (mogelijk geisoleerd) en worden de bestaande wanden voorzien van nieuw stucwerk. Tevens wordt er nieuwe wand geplaatst om zo de zolder te splitsen in 2 kamers. En wordt de zoldervloer voorzien van een nieuwe houten vloer.

Rekenregels kosten kunststof dakkapel en verbouwing zolder

(Alle genoemde bedragen inclusief btw.)

In veel gevallen kunt u de volgende rekenregels hanteren om de verbouwingskosten van uw zolder in te schatten:
Lengte van de dakkapel maal € 1.500,- en ongeveer € 8.000,- tot € 10.000,- voor het opknappen van de zolder zoals het gipsen van wanden, het stucwerk en schilderwerk en de elektra-aanpassingen.

Er zijn veel verschillende dakkapellen en dakserres. Er is dus veel mogelijk  en u kunt wellicht een hoop zelf doen om kosten te besparen. Wij kunnen ons voorstellen dat u graag vooraf een prijsindicatie wilt hebben van de totale kosten. Wilt u weten welke kostenposten u allemaal op uw dak kunt krijgen? Kijk dan eens op de pagina bouwkosten en op de pagina over advieskosten.