Kelder bouwen

Wil je meer ruimte toevoegen aan je huis. Dat kan door een kelder te bouwen. Dit brengt je extra vierkante meters leefruimte, die je eigen inzicht kunt indelen. Daarnaast geeft een kelder nog een flinke meerwaarde. In geval van herstel van de fundering is een kelder zeker het overwegen waard. De werkzaamheden zijn namelijk goed te combineren.

Gebruik van de kelder

Het gebruik van de kelder is afhankelijk van de mogelijkheid tot het maken van daglicht. Daglicht zorgt dat de extra ruimte voldoet aan de eisen voor verblijfsruimte. Dit zijn de slaapkamer, de woonkamer en de keuken. Andere mogelijkheden zoals hobbyruimte, fitnessruimte, speelkamer, wellnesskamer, kunnen worden gemaakt zonder extra daglicht. 

kelder bouwen

Kosten van bouw van kelder

De kosten van de bouw van de kelder zijn sterk afhankelijk van de omgeving. In het centrum van een grote stad zijn de kosten anders dan in het buitengebied. In beide gevallen wil de aannemer droog bouwen. De hoogte van het grondwater is dan ook van invloed. Het belang van een degelijk vooronderzoek is dan ook groot. Niet alleen de hoogte van het grondwater, maar ook de weerstand van de grond is van belang. Dit wordt gemeten met een sondering.

Ventilatie van kelder

Bij de bouw van een kelder is de ventilatie van belang. Dit kan door een raam open te zetten. Veelal is dit echter niet afdoende. Zorg dan ook bij een goed ventilatiesysteem. Daarbij is het van belang om de balans van de hele woning te laten bekijken.