Dakterras aanleggen

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan

Dakterras

Vraag vrijblijvend en zonder kosten, direct meerdere offertes aan. Voor een goede vergelijking onderling is het verstandig om tussen de 2 en maximaal 4 prijzen te hebben.

In een dichtbevolkt land als Nederland is een dakterras een ideale optie om ondanks het ontbreken van een tuin of zonlicht, toch buiten te kunnen zitten. Voordat je een dakterras laat aanleggen, zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Wil je een dakterras aanleggen, onderzoek vooraf of dit mogelijk is bij de gemeente.

Wilt je een dakterras? Handig overzicht van de stappen.

Er komt aardig wat bij kijken als je een dakterras wilt aanleggen. In alle gevallen heb je een vergunning nodig voor het aanleggen van het dakterras en het maken van de dakopbouw. Onderzoek bij de gemeente is dus nodig of het door je gewenste ontwerp wel mogelijk is.

  • ontwerp dakterras
  • vergunning dakterras aanleggen
  • keuze materialen, zoals hekwerk, vloer, trap, toegang
  • inrichten dakterras

Constructie dakterras

Het is niet zo dat een dakterras zomaar op ieder plat dak kan worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. In het kort komt de norm er op neer dat een dakterras 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen. Sommige daken zijn daar niet op gemaakt. In dat geval kan een zwevende constructie op de bouwmuren van staal bovenop het dak zorgen voor de sterkte en draagkracht van het dakterras.

Toegang tot het dakterras

De toegang tot het dakterras kan op verschillende manieren worden voorzien:

  • dakluik
  • raam
  • deur
  • dakhuis met toegang

Dit laatste is echter afhankelijk van de eisen die een gemeente stelt. In een aantal gevallen is een dakhuis niet toegestaan. In veel gevallen stelt het welstandsbeleid van de gemeente eisen aan een dakhuis als toegang. Deze dient dan voor minimaal 60 % uit glas te bestaan.
Met een dergelijk dakhuis heeft u naast ruimte voor een droge trapopgang, ruimte voor opslag van tuinmeubels en andere toebehoren voor het dakterras. Ook is het mogelijk om een klein keukenblokje te plaatsen.

Dakterras aanleggen, hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Dakterras aanleggen, hiervoor heb je een vergunning nodig.

Gaat u een dakterras aanleggen en een toegang middels een dakluik realiseren, dan zijn hierin meerdere opties. Dakluiken zijn elektrisch uit te voeren, waardoor u niet zwaar hoeft te tillen om het dakluik open of dicht te doen. Ook kan een dakluik worden voorzien een trapleuning.

De opgang of trap naar het dakterras

Om bij het dakterras te komen, is in veel gevallen een opgang/trap nodig. Deze kan op verschillende manier worden gerealiseerd. Afhankelijk ook van de toegang tot het dakterras. Een permanente optie zou een vaste trap kunnen zijn. Meest optimaal is dan een trap te realiseren boven een al bestaande trap. Deze neemt minder ruimte in dan een trap naar het dakterras op een andere plek. Dit is echter niet altijd mogelijk.
Ook een vlisotrap is mogelijk als toegang tot een dakterras. Het is maar welk comfort belangrijk is.

Hekwerk

Het hekwerk is een belangrijk onderdeel van een dakterras. Het geeft je het gevoel van veiligheid, doordat je niet zomaar van het dak af kan vallen. Hekwerken voor het aanleggen van een dakterras kunnen worden uitgevoerd in verschillende materialen. Het is aan te raden om te gaan voor een duurzaam materiaal, zodat het voor u weinig onderhoud heeft.
Balkon hekwerken kunnen worden opgebouwd uit staal, hout, of aluminium. Tegen roest kunt u de metalen hekwerken zoals staal of aluminium laten behandelen. Door bijvoorbeeld te laten anodiseren, thermisch verzinken of poedercoaten. De uitvoering van een hekwerk kan in verschillende vormen, zoals spijlen, strips of lamellen. Ook is invulling met gehard of gelaagd glas mogelijk.

Onderzoek archief

Om goed voorbereid te zijn op het aanleggen van een dakterras, is een archiefonderzoek raadzaam. Dit kunt u zelf doen door alle documenten die beschikbaar zijn bij uw gemeente op te vragen. Veelal kunt u op de gemeentelijke website terecht voor informatie over deze handeling. In sommige gemeenten is een archief niet meer aanwezig, vanwege brand of verwoesting.

Omgevingsvergunning dakterras

Vrijwel in alle gevallen heb je een vergunning nodig als je een dakterras wil. Vooraf kun je bij de gemeente navraag doen of een vergunning voor een dakterras kans van slagen heeft. Er is een bouwtekening voor het dakterras benodigd. Voor het aanvragen van de vergunning voor een dakterras heb je het volgende nodig:

  • bouwkundige plattegronden van alle verdiepingen van de woning inclusief de dakverdieping(en)
  • bouwkundige doorsnede van de woning
  • vooraanzicht van de woning
  • achteraanzicht van de woning
  • overzichtstekening van de constructie
  • berekening van de onderliggende constructie
  • detailtekening van het hekwerk
  • berekening van de constructie van het hekwerk
  • foto’s van de omliggende bouw van de woning en van de woning zelf

Wilt u de aanvraag van de omgevingsvergunning laten verzorgen door Bouwadvies Nederland.

 

Kosten omgevingsvergunning dakterras

De kosten voor een vergunning dakterras bestaan uit de kosten voor het opstellen van de tekening, berekening en dergelijke voor de aanvraag van de vergunning. Daarnaast berekent de gemeente leges voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Deze leges verschillen per gemeente. De hoogte kun je terugvinden in de legesverordening van de gemeente. De leges zijn afhankelijk van de procedure die doorlopen dient te worden. Indien voor de aanleg van de dakterras een wijziging bestemmingsplan doorlopen moet worden, dan zijn de leges hoger.

Renoparts

Aanvraag omgevingsvergunning door Bouwadvies Nederland

Het is mogelijk dat wij voor je de aanvraag vergunning uitvoeren. Het volgende is daarvoor nodig:

– 1x overleg en inmeten t.b.v. de aanvraag vergunning bij je thuis of op locatie, inclusief reiskosten (voor de Waddeneilanden vragen wij een extra vergoeding in de reiskosten)
– bouwkundig tekenwerk bestaand en nieuw, plattegronden, gevels, doorsnede schaal 1:100
– principedetails schaal 1:5 hekwerk
– constructieve berekening bestaand dak/ aan te leggen hulpconstructie zwevend bestaand uit stalen liggers
– constructieve berekening hekwerk
– indienen vergunning en behandelen vragen en opmerkingen gemeente naar aanleiding van indienen vergunning

Aandachtspunten:

– vooraf overleg met de gemeente uitgesloten. Het is aan te raden dat je navraag doet of en hoe een dakterras mogelijk is
– mogelijk heb je de bouwtekening van de bestaande situatie in het bezit
– ook de gemeente heeft een archief, mogelijk hebben zij een tekening van de woning
– leges voor behandeling van de vergunning bij de gemeente zijn uitgesloten
– dakhuis, toegang en trap zijn inbegrepen

Zelf een dakterras aanleggen

Misschien ben je zelf handig genoeg om een dakterras te maken. Maar wil je graag een overzicht van de stappen die worden doorlopen. Hierbij een handig lijstje met punten waaraan je moet denken. Controleer vooral de bestaande constructie op draagkracht. Dit kan door een constructieberekening te maken van de balklaag. Let er daarbij op dat je niet een berekening maakt van hoeveel gewicht de balklaag kan dragen, maar je maakt een opgave van de aan te leggen dakterras met bijbehorende norm van 250 kg per vierkante meter. Mocht je verder voor het aanleggen van het dakterras geen bevestiging in de bestaande dakconstructie aan willen brengen. Zorg dan voor voldoende ballast om opwaaien van de nieuwe dakterras vloer en hekwerk tegen te gaan.

Punten om rekening mee te houden

  • Controleer de bestaande dakbedekking, wanneer is deze voor het laatst vervangen?  Controleer op zwakke plekken en scheurtjes. Laat eventueel vervangen in combinatie met het aanbrengen van bevestigingen aan de bestaande constructie.
  • Verzorg de aanvraag van de vergunning. Doe dit na overleg met de gemeente over wat de mogelijkheden zijn. Veelal staat in de welstandsnota of het bestemmingsplan al standaard opgenomen of en in welke vorm een dakterras mogelijk is.
  • Na afgifte van de vergunning kun je beginnen met het dakterras . Hou er rekening mee dat je de gemeente op de hoogte moet stellen voordat je start met de werkzaamheden van de aanleg van je dakterras.
  • Begin met de toegang tot het dakterras. Afhankelijk van hoe je dit hebt opgenomen in de bouwvergunning. Een toegang kun je realiseren door het plaatsen van een dakluik, een deurkozijn t.p.v. gevel, of een dakopbouw.
  • Indien je bij de controle van de bestaande dakconstructie tot de conclusie kwam dat deze niet sterk genoeg is om een dakterras te dragen, dan breng een zwevende constructie aan. Dit is een constructie van stalen liggers die op de bouwmuren liggen. Hiertussen breng je houten liggers als balklaag aan. Deze balklaag gebruik je vervolgens om de vloer van het dakterras aan te bevestigen. Let op dat je alle materialen behandeld tegen invloeden van het weer.
  • Soms is het mogelijk om het terras direct op de bestaande dakconstructie kunnen te leggen. Zorg er dan voor dat je de vloer op een aantal punten bevestigd aan de dakconstructie en de bevestiging daarna weer waterdicht maakt. Je kunt de vloer van het dakterras ook op de bestaande dakconstructie leggen. Hou dan rekening met voldoende ballast tegen het opwaaien van de vloer van het dakterras.
  • Het hekwerk kun je vast maken aan de bestaande constructie, of aan de nieuw geplaatste vloer.